Sumatra/tigerbarben - Barbus tetrazone

Forfatter: Berit Aagesen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 21/12-2009 21/12-2009
Oprettet under: Fisk
 Del

- Akvariets charmerende gadedreng

Når man første gang anskaffer sig et akvarium, lider de fleste nok af ”Noahsyndromet”. Man køber 5-10 par fisk af forskellige arter, og resultatet udebliver sjældent – et ubalanceret forhold imellem fiskene, som forvirrede svømmer rundt imellem hinanden. Har man så ganske uvidende også anskaffet sig et par Tigerbarber, bliver billedet hurtigt en krigsskueplads.

Kært barn har mange navne - Tigerbarbe, Sumatrabarbe, Sumatranus, Damselbarbe, Barbus tetrazona eller (tidligere) Tetrazona tetrazona er blot nogle af de navne, som knytter sig til én af de populæreste fisk i selskabsakvariet.

Denne klassiker er en charmerende "gadedreng". Men fakta er, at man bliver rigeligt belønnet, hvis man giver den de rigtige levevilkår og overholder tre gyldne regler:

1. Holdes i et rimeligt stort akvarium.
2. Holdes i flok, mindst 10 eksemplarer.
3. Holdes aldrig sammen med langfinnede fisk som Guramier, Scalarer og Guppyer.

Der er næppe nogen akvariefisk, som er så legesyge som Tigerbarber i flok. De klovner rundt, står på hovedet og styrer igennem akvariet. Fisken er hårdfør og lever lige så gerne af tørfoder som af levende foder.
Den kan godt lide en tæt bevoksning af planter, gerne Vallisneria.
Vil man lave lidt ekstra godt for dem, kan man lave en ”bambusskov” i et hjørne af akvariet. Bambusstænger skæres til i passende længder, så de passer i højden af akvariet, stikker dem ned i gruset og sørger for, at de står i spænd mod overdækslet eller armaturet. Barberne elsker det og vil sno sig rundt omkring stængerne. Man må selvfølgelig holde øje med, at bambussen ikke rådner og skifte den ud hen ad vejen. Man kan få det til at se ganske flot ud.

Bortset fra deres svaghed for langfinnede fisk, trives de med andre fisk. De er produktive og yngler let, men skal man have gode resultater, må det foregå i et separat akvarium, hvor fiskene fjernes, så snart æggene er lagt og hannen har befrugtet dem. Når man skal udvælge avlsdyrene, skal man vælge fisk med de reneste striber, og hvor den røde farve på finnerne er mest markant.

Som navnet angiver, stammer fisken fra Det Fjerne Østen, hvor den lever i stille floder og indsøer. De tre mest almindelige varianter herhjemme er den renstribede, den grønne og af og til ser man en albino variant. Alle med de samme egenskaber.