Opstart af Malawi akvarium

Forfatter: Jan Andresen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 23/12-2009 23/12-2009
Oprettet under: Akvariestart
 Del

Jan Andresen
j.andresen@mail.dk
Eksternt link http://www.malawijan.dk/
4. november 2004

Opstart af Malawi akvarium

Sådan starter og passer jeg mine akvarier.


Denne artikel henvender sig fortrinsvis til begyndere og beskriver mine metoder som jeg gør det og udgangspunktet er altid mine egne akvarier og erfaringer som jeg har samlet i de mere end 20 år jeg har haft fisk, jeg har for tiden 16 akvarier 22 forskellige Malawi arter, og 4 arter fra Tanganyika søen, men det ændrer sig hele tiden.

Akvariestørrelse:
Alle Malawi Cichlider på nær nogle meget få arter skal have store akvarier, det mindste jeg vil anbefale er 250liter til Mbuna og Aulonocaragruppen og 325liter hvis du skal have baggrund i, mindre akvarier resulterer tit i stress hvor fiskene gemmer sig og mister farven eller dør, rovcichlider o.lign bør holdes i 530liter og opefter, jeg har i øjeblikket 15 ikke helt udvoksede frisvømmere en Malawikrabbe og to Malawimaller i 530liter og mener selv det er grænsenPotamonautus lirrangensis(orbitospinus) Malawikrabben

Når du ser på størrelsen af akvariet og fisk, så lad mig slå fast en gang for alle at den med 1-2 liter pr. cm. Absolut ikke kan benyttes inden for Cichliderne, det handler i høj grad mere om adfærd og type, store rovcichlider på 25-30cm. Må, skal og kan ikke gå i akvarier mindre end 530 liter helst større, også selv om det er et enkelt par og så er vi pludselig oppe på 200-300liter pr. fisk.

Synodontis njassae(Malawi mallen)

Hvor mange liter ?:
Når du skal udregne antal liter i dit akvarium så ganger du højde x bredde x længde = antal liter og så skal der selvfølgelig tages højde for hvor høj vandstanden er, sand, sten, klipper, indvendige pumper, baggrund o.s.v som skal fratrækkes antal liter.

Vægt:
Pas på et Malawi akvarium indrettet med en masse kalksten og sand er meget tungt, så vær sikker på at dit gulv kan klare vægten, læg evt. en hel plade under benene eller benyt som jeg “plastic” klipper og meget få kalksten, kalkstenene hjælper med at holde vandet alkalisk (hårdt), i mit område er vandets PH 7,6 og det er fint nok, et sted mellem 7,6 og 8,5 passer fint, lidt under eller over har ikke den store betydning, såfremt du ikke vil starte som opdrætter.

Husk at lægge et stykke flamingo i bunden af akvariet 4-5 cm fra ruderne, hvis du opbygger en væg af store kalksten eller andet tungt, de elsker at grave og falder det sammen, så er det rart at der er noget der kan absorbere stødene og få sandkorn der ligger forkert under stor vægt kan få akvariets bund til at flække.

Vallisneria

Indretning:
Udgangspunktet for et Malawiakvarium er kun fint sand 0,5-1,2 mm, kalksten og ingen planter eller trærødder, men Malawisøen er en meget stor sø, næsten på størrelse med Danmark og der findes områder med planter, sump og træ, det er ikke normal der mine akvariefisk stammer fra, men de findes.

Jeg benytter selv Vallisneria som er en meget hurtigt voksende plante, hvilket hjælper til at begrænse algevækst og optager skadelige stoffer fra vandet, samtidigt giver de unger og mundrugere mulighed for at gemme sig og i flere af akvarierne benytter jeg også små trærødder til mine maller, som behøver træ de kan raspe af, hvilket er nødvendigt for deres tarmsystem, træ gør vandet surt og kalkstenene gør det alkalisk, men en lille trærod ændre intet ved vandkvaliteten som ikke kan holdes oppe af bare nogle få kalksten ( træ får PH værdien til at falde og kalksten får PH’en til at stige) jeg benytter aldrig tilsætningsstoffer til at ændre på vandkvaliteten.

Opstart:
Jeg fylder akvariet med vand og lader det stå i ca. et døgn med pumperne kørende, så tilsætter jeg to til tre hårdføre fisk som jeg i løbet af den næste uge fodrer sparsomt, fisk og fodring hjælper til at balancen hurtigt etableres i akvariet og bakterie dannelsen i filteret, tror jeg bliver dannet hurtigere, jeg har kun gode erfaringer med dette, og jeg har aldrig oplevet at en fisk er død under opstart af nyt akvarium.

Efter ca. en uge tilsætter jeg lidt flere og sådan fortsætter jeg, når jeg isætter nye fisk sørger jeg for at temperaturen er nogenlunde den samme og sætter så fisken direkte ned i akvariet med net, jeg prøver ikke på at tilvænne fisken ved at tilsætte mere og mere vand og jeg smider altid vandet der medfølger i spand eller pose væk, der kan være sygdom i vandet, grunden til jeg ikke prøver at tilvænne fiskene er at hvis fiskene ikke har fastet inden nedpakning så vil dette være fyldt med affaldsstoffer og ved at tilføre frisk vand kan giftstofferne eksplodere, hvilket efter min bedste overbevisning ikke er særlig sundt og tilvænning til nye vandkvaliteter kan alligevel ikke gøres på hverken minutter eller timer, det tager dage ja måske uger, desuden er Malawi Cichlider nogle af de mest hårdføre fisk der findes.

Udstyr / Teknik:
Malawi Cichlider elsker strøm i vandet og da mange af Cichliderne er store fisk, så sviner de også meget og derfor er gode filtrer afgørende, sammen med det vigtigste vandskift gerne 40-50% pr. uge.

Her vil jeg for forståelsens skyld nævne hvilket pumper og hvilke fisk jeg har gående sammen og med stor succes, de yngler konstant og deres magtkampe bliver aldrig til de store slagsmål.

Akvarium 530 liter teknik:

Eheim 2228 udvendig pumpe, 1050 liter pr. time.
Aquabee up2000/1 (powerhead), 2000 liter pr. time. (pumpen kører 1½ time og slukket ½ time o.s.v. hele døgnet)
Powerhead 802, 1500 liter pr. time.
Vandet bliver cirkuleret ca. 10 gange i timen, hvilket Cichliderne elsker.
3 lysstofrør 2x58watt og 1x58watt T5 Marin blue hvor det ene er natlys som er tændt hele natten og de andre to er tændt i henholdsvis 11 og 12 timer .
200 watt varmelegeme (flere watt betyden færre tændte timer, hvilket betyder mindre strømregning).
4 BTN (Back to nature) moduler, en som filter og en med huller så hunnerne kan gemme sig i baggrunden, den vender op mod overfladen så jeg kan få fat i fiskene.
4 små, andre moduler (klipper), 2 er limet til bagruden til beskyttelse af mundrugende hunner og 2 i bunden til Malawi krabben og Malawi mallerne.
25 kg. Sand sandblæser sand.

530 liter Fisk:
Fisk skrives med tre tal 0,0,0 første tal er hanner, andet tal er hunner og sidste tal er unger.
2,4 Sciaenochromis fryeri (blå Ahli).
1,1 Aulonocara stuartgranti, Maleri island.
1,1 Copadichromis sp. Verduyni Ntekete.
1,2 Protomelas fenestratus.
1,1 Placidochromis phenochilus Lupingu Tanzania.
2 Synodontis njassae (Malawimallen).
1 Potamonautus lirrangensis (orbitospinus)

Dette er dog ungfisk som på et senere tidspunkt skal over i et 530liter.

Planter:
Vallisneria (hurtig voksende) og Anubias (langsom voksende)

Akvarium 240 liter med Mbuna, teknik:

Eheim 2228 udvendig pumpe, 1050 liter pr. time.
Powerhead 802, 1500 liter pr. time.
Vandet cirkulerer ca.11 gange i timen.
2 lysstofrør 30 watt daylight
200 watt varmelegeme
ODA baggrund, en meget tynd baggrund som ikke skal limes fast, men bare sættes ned.
2 klippe moduler ODA hulklipper SH-28, SH-30 og 2 halve kokosnødder
15 kg sand (sandblæser sand)

240 liter Fisk Mbuna:
2,4 Labeotropheus trewavasae
2,3 Labidochromis caeruleus / golden spec.
2,3 Maylandia estherae
1,3 Maylandia lombardoi (Pseudotropheus)
1,1 Maylandia sp. “Zebra Chilumba”
1,3 Melanochromis johanni
0,2 Pseudotropheus flavus (hannen kunne desværre ikke klare turen)
2,3 Pseudotropheus saulosi

Sammensætningen af Mbuna er sket i samarbejde med Cichlidecentret og Gibson, jeg må sige de går i perfekt harmoni.

Planter
Vallisneria og Anubias

Natlys 530l.

Jan Andresen
Malawijan.dk