Hyphessobrycon erythrostigma

Forfatter: Ib Vestergaard
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 27/05-2010 27/05-2010
Oprettet under: Fisk
 Del

Akvariets blødende hjerte,

Hyphessobrycon erythrostigma

Version 2.1Blødende hjerte tetra (c) Johnny Jensen - Eksternt link www.Akvariefoto.dk

Denne populære tetra, blev først opdaget og beskrevet i 1949, Fowler. Første indførelse var i 1956, hvor den blev indført af Aquarium Hamburg, Tyskland.fra sit hjemsted ved Amazon flodens øvre løb i Colombia og Peru.

Siden man begyndte at importere den, er blødende hjerte, som pop. navnet er på dansk – og i øvrigt også flere andre sprog, bortset fra svensk, hvor den har det lidt uhyggelige pop. navn "dolcksticks tetra" – blevet en populær akvarie fisk, som næsten hører til standardudvalget i de fleste akvarie- forretninger. Navnet skyldes den karakteristiske, blodrøde, plet, som den har lige ved hjertet.I naturen

Lever i tætbevoksede små vandløb og bifloder.

Synonymer:

H. rubrisstigma, H. callistus rubrostigma

I akvariet

Minimum størrelsen er 100 liter, "minimum", betyder også her at det helst skal være større.

Akvariet skal være tæt beplantet, men med frie svømmepladser. Der skal være rødder og sten som giver naturlige skjulesteder.

Bundlaget skal være mørkt. Dette lader rigtigt dens skønhed komme til sin ret.

Belysningen skal være svag. I naturen lever det blødende hjerte i mørke vande.

Filtreringen skal være over tørv.

Vandet skal være rent. H. erythrostigma har lev tolerance overfor dårlig vandkvalitet. Blødt vand med en temperatur, pH 5,6 – 7,2. dH 3 - 12. temperatur mellem 23oc og 28oc. [Overs. bem.: Temperatur angivelsen stammer fra flere tekster. Iflg. Kim DK, som har læst korrektur på artiklen skal temperaturen være 22o - 24oc. Se artiklen om Tetra pleje]Den går fint i selskab med andre fredelige fisk. Som eksempler kan nævnes: Andre tetraer, rasbora, danio, discus, dværggurami, levendefødende tandkarper og mange mallearter. Altså en rigtig ”tandlægens venteværelse” fisk.H. erythrostigma opholder sig i det mellemste vandlag.

Der skal være en stime. DAU har nogle regler for stimers størrelse, men skal det være rigtig godt, så hold i en stime på mindst 20 under tilsvarende pladsforhold. Så vil selv konen elske dem.

Det blødende hjerte må ALDRIG gå sammen med fisk, der kan finde på at nippe i dens lange finner. Kun fredeligt selskab tak! Samme hensyn som hvis du ville holde scalarer eller guramier.

Foder

Hyphessobrycon erythrostigma er ikke nogen kostforagter. Alt levende foder i passende størrelse tages. Flagefoder af god kvalitet er udmærket som supplement.

Størrelse og levealder

I en af de første beskrivelser af den skrev professor Günther Sterba, at den var 3,5 cm lang. Eksemplet nævnes for at vise, at videnskaben også kan tage fejl. De eksemplarer som Sterba så var fra en forsendelse af ungefisk, der netop havde nået denne størrelse.

Størrelsen på fuldt udvokset Hyphessobrycon erythrostigma er 7 – 8 cm.Levealderen under gode forhold er 5 år.

Han og hun?
Dobbeltportræt af han og hun. Hannen er den største. Du kender ham på hans større bugparti og de større bug- og gatfinner. Billedet er en tegning, derfor ikke helt naturlige farver.

Opdræt

Opdræt af Hyphessobrycon erythrostigma er stadig en udfordring.

Det er ikke meget der er skrevet om det, men der lidt forskellige steder. De oplysninger om opdræt ude i verden, som har været tilgængelige, er blevet til en lille artikel, som du finder HER

Vejledningen om opdræt bringes uden ansvar og med alle tænkelige forbehold.

Opdræt i Danmark fandt første gang sted i 1974. Opdrætteren var Dennis Petersen (Kilde DAU Eksternt link http://www.akvaunion.dk/fopdr/FOPDR-H.HTM )

Den mindre slægtning

Hyphessobrycon erythrostigma har en mindre slægtning Hyphessobrycon socolofi, Weitzmann, 1977. De 2 fisk bliver ofte forvekslet. De er begge tetraer og de kan ligne hinanden. Vi vender senere tilbage med en special artikel om H. socolofi.
Illustrationen viser H. erythrostigma's nære slægtning Hyphessobrycon scolofi.

Ligheden er tydelig.

Hjertet vil sikkert bløde i mange akvarier også i fremtiden. Den har det i sig, der skaber en klassiker og så er der udfordringen med opdrættet. En hver beretning om opdræt skal være inderligt velkommen og kommer straks med i nærmeste opdatering af artiklen.

Denne artikel er skrevet af @kva-net's redaktør efter forskellige kilder på Internet. Væsentlig vejledning fra Kim DK, Foreningen Akva-Net.

Denne artikel bringes med tilladelse fra @kva-net - det elektroniske akvarieblad (c) Eksternt link www.akva-net.dk