Platy

Forfatter: Gunnar Lutzen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 20/12-2009 20/12-2009
Oprettet under: Fisk
 Del

Platyfisken er en af de ældste akvariefisk som vi har kendskab til. Platy har det latinske navn Xiphophorus maculatus, hvor maculatus menes med plettet, var fundet første gang i 1866. Den blev indført som akvariefisk til Europa allerede i 1907. Denne populære fisk er en meget sød, fredelig og madglad akvariefisk, som mange elsker. Men hvad slags fisk er dette så.

Der findes et utal af forskellige platyer: Solskinplaty, Rød wagtail platy, Blå platy, Mickey mouse platy, Koral platy og så videre kun for at nævne nogle stykker, men dette er alt den samme fisk. Dog er der forskel på almindelig platy Xiphophorus maculatus og indianer platy Xiphophorus variatus. Oprindeligt kommer vildplay fisken Xiphophorus maculatus, fra området i Sydmexico og syd til Mellemamerika, hvor den findes i åer og søer der løber ud til havet. Platyen er en kort, kompakt fisk, er lidt høj i ryggen og så minder den meget om en sammentrykt sværddrager. Størrelsen kan nå op til 6 cm for hunnen, lidt mindre for hannen. Af udseende ligner begge kønnene hinanden meget, men forskellen er, at hannen har et gonopodium, en forandret gatfinne som han bruger til at parre sig med hunnen. Ofte er det lidt svært at se kønsforskellen på kønnene, fordi nogle hanner er sent udviklede, en sinke, og har den samme gatfinne som hunnen har. Dette er fordi at en anden dominerende han er i området og for ikke at bruge unødvendig energi for at slås om hunnerne, vil disse hanner først vokse sig store og stærke, før de udvikler sig til hanner. På denne måde har de en større fordel i størrelsen end de andre hanner, der ofte bliver kønsmodne før de bliver fuldvoksne. De først kønsmodne hanner er som oftest meget mindre i størrelsen end dem der er sent udviklede hanner.

Platyer skal have et godt beplantet akvarium, hvor ungerne og specielt de svage fisk kan gemme mellem planterne. De kan være i et akvarium fra 38 liter, men bedst er om akvariet er større. Temperaturen skal være mellem 21 og 28 Co, men de kan sagtens tåle både koldere og varmere vand i korte perioder. Vandet skal indeholde salt, dette er fordi, at vi ikke kan få vandet hårdt på Færøerne (kalk i vandet) og så at platyer ofte findes i hårdvands områder fra 5 - 15ºdH (tyske hårdhedsgrader). PH skal være mellem 7,5 og 7,9, men de trives udmærket i vores vand der har et pH på 7,0.

En platy spiser alt det den kan gabe over. Du kan fodre dine platyer med tørfoder, frostfoder og levende foder, men specielt skal de have et tilskud af grøntfoder, hvis du ikke har alger i dit akvarium. Som alle andre ungefødende tandkarper, så spiser paltyer også mange alger ude i naturen og får de ikke dette tilskud med grøntfoder, vil de begynde at spise af planterne i dit akvarie.

En platy hun kan for hver 24 til 30 dage føde mellem 20-80 unger der er ca. 5 mm store. Er der ikke mange gemmesteder i akvariet, kan man fange disse unger op i fødekar, eller bedre, flytte hunnen over i dette, hvor hun kan i fred og ro kan føde sine unger. Dog kan hun finde på at æde sine egne unger, efter at hun er færdig, derfor er man nødt til at fjerne hende ud af fødekarret, når hun er færdig med at føde. Ungerne skal fodres med fint tørfoder og have adgang til alger. De vokser ikke hurtigt, dog lidt hurtiger end sværddrager unger, men lidt langsommere end guppyunger. En platy unge bliver kønsmoden når den er ca. 5 til 6 måneder gammel.

En almindelig platy er i familie med Indianer platy og Sværddragere og hvis du har alle disse i samme akvarie, så kan de godt parre sig med hinanden. Dette sker en gang imellem, men ikke ofte. En unge, der har en platy og sværddrager som forælder ligner det ene forældre, men den bliver ikke lige så stor som en sværddrager, kun lidt større end platyforældret. Der er så at sige ingen forskel på ungerne af en almindelig platy og en indianer platy. Indianer playten har en lidt slankere krop og har ikke den høje ryg som den almindelige platyen har.

En platy kan, hvis den bliver godt passet leve i lang tid, 2 –3 år. Dog kan platyer, lige som alle andre fisk blive syge. De almindeligste sygdomme er, hvide prikker fiskadrepari eller Oodinium, svamp og parasitter så som Camallanus spp. Dette er alle sygdomme der kan kureres med at købe den rigtige medicin fra dyrehandleren. For at forhindre at fiskene bliver syge, så skal man huske at fodre varierende, tilsætte fiskevitaminer i vandet nu og da, skifte vand regelmæssigt, rense filtret og ikke have for mange fisk i akvariet. En stresset og svag fisk har lettere med at blive syg.


Tekst Gunnar Lützen ©