Black molly, Poecilia sphenops

Forfatter: Gunnar Lutzen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 19/12-2009 19/12-2009
Oprettet under: Fisk
 Del

Black molly, Poecilia sphenops

Black molly eller Poecilia sphenops er en af vores ynglings akvariefisk. Denne sorte, ofte velouragtige fisk, er en særdeles fredelig og interessant fisk.

Black molly er en ungefødende tandkarpe, der ikke findes vildtlevende i naturen. Dette er en fremstillet fisk, det vil sige, at den er specielt udvalgt af ynglen af Poecilia sphenops eller Poecilia latipinna (sejlfinne molly) vildtypen, for sin sorte farve.


Af udseende ligner den platyen, men er lidt længere i kroppen. Kropsfarven er helt sort. Forskellen på han og hun mollyen er, at hannen har en anderledes gatfinne der er omlavet til et parringsorgan.


Forskellen på Balck molly og Sejlfinne molly hannen er, at Sejlfinne molly hannen har en meget større rygfinne og er også større i størrelsen. Almindelig Black molly bliver ca. 5-7 cm store, medens Sejlfinne mollyer kan opnå en størrelse på 15 cm.


Hvad spiser en Black molly?


De spiser alt det, som du har lyst til at fodre dem med. Tørfoder, frostfoder og levende foder, men specielt skal de have et tilskud af grønt foder. Dette er fordi, at mollyer i hele taget spiser mange alger og planter der hvor de liver vildt ude i naturen. Får de ikke dette, så vil de blandt andet ikke udvikle den store rygfinne som Sejlfinnemolly hannen har. Har du molly i dit akvarium, vil de gerne spise forskellige alger der vokser der, men dog ikke blågrøn algen.


Akvariet skal været godt beplantet, for at molly fisken skal kunne trives. Temperaturen skal være mellem 20 og 28 ºC, men for Black molly specielt skal temperaturen være mellem de 26 til 29 ºC.


For at Black molly fisken skal trives godt, så er man nødt til at tilsætte salt i akvarievandet. Dette er fordi, at specielt Black mollyer er specielt udsatte for at få forskellige sygdomme, hvis vandet er for fersk. Mollyer findes i brakvand, hvor vandet ofte er meget saltet. Mennesker har derfor også fanget mollyer i havet, selv om dette lyder underligt, men sådan er det dog. Derfor er det nødvændigt at tilsætte 1 spiseske salt for hver 10 liter vand. Du kan godt bruge almindeligt havsalt til dette formål.


Er vandet ikke nok saltet, så får Black molly fisken ofte forskellige sygdomme. Disse sygdomme kan blandt andet være:


Fiskedræber - små og store hvide prikker over hele kroppen, Oodinium - små hvide prikker over hele kroppen, Mund svamp - hvid ulden vatlignede ting rundt om munden, Almindelig svamp - hvid uldent vat forskellige steder på kroppen, specielt på finnerne. Får Black molly disse sygdomme. Så kan de kureres, ved blandt andet at tilsætte salt i vandet og også at tilsætte medicin mod disse sygdomme. Det bedste er at undgå at Black molly fiskene bliver syge.


En voksen Black molly hun der er i god form, kan for hver 28. - 56. dage, føde op til 75 små sorte unger. Disse små sorte unger kan efter nogle få minutter selv svømme rundt. De skal fodres op med fint tørfoder eller småt levende foder, så som nyklækket artemia eller mikroorme.


Dog kan en Black molly og en anden molly fisk godt parre sig og få unger, men disse unger vil ofte blive plettede eller prikkede. Disse "nye" molly fisk kan dog også være smukke at se på.


Black molly er ellers en meget fredelig fisk og den kan godt være i samme akvarium med andre fisk, så som guppyer, neonfisk, platy og guramifisk. Black molly kan leve længe, 2 - 5 år hvis den blive passet rigtigt.


Tekst og billeder Gunnar Lützen ©