Havedammen, havens oase!

Forfatter: Jacob Lihn ©
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 26/11-2009 26/11-2009
Oprettet under: Havedam
 Del

Havedammen, havens oase!

I denne artikel vil jeg fortælle lidt om havedammens vidunderlige verden. Jeg vil ikke gå så meget op i detaljer, men hellere skrive lidt generelt om havedammen, som kan give andre inspiration.

Havedammen

Efterhånden har mange mennesker fået sig lavet en havedam, da mange synes det er hyggeligt med vand i haven. Nogle har bare en havedam uden fisk, og med et lille fint springvand. Nogle går mere op i det og laver kæmpe damme på flere tusinde liter og laver tilsvarende kæmpe filtre. Dem som har de meget store damme går typisk også meget op i koi karper som jeg vender tilbage til senere i artiklen. Det starter mange gange med små damme med guldfisk og så bliver de hurtigt meget større og til sidst ender det med meget store damme, ofte med meget dyre Koi karper. Udstyret er heller ikke specielt billigt, selvfølgelig bliver det dyre jo større pumpe og filtre du skal have, men det kan hurtigt løbe op i mange penge. Man får som regel en ret stor indkøbsseddel når man skal starte, og den bliver ofte meget større, da man finder på noget nyt der skal til.

Filteret

Filteret er en meget vigtig ting hvis man vil have fisk i dammen. Filterets størrelse er afhængig af hvilke fisk man vil have. F.eks. guldfisk sviner ikke lige så meget som Koi karper. Vil man have Koi karper skal filteret købes større end hvis man vil have guldfisk, men alt dette kan din fagmand hjælpe dig med. Filteret har den egenskab at rense vandet for urenheder og nedbryde de dårlige bakterier i vandet. I dag kan man få meget indviklede filtre hvor vandet kommer igennem flere kamre som har hver deres egenskab. De processer vandet kommer igennem er en mekanisk filtrering som fjerner faste partikler i vandet og en kemisk filtrering som er med til at nedbryde affaldsstofferne. Til sidst er der en biologisk filtrering hvor de gode bakterier nedbryder de dårlige. Til mindre damme kan man dog stadig få et filter hvor alle 3 ting er indbygget i et filter. UV-C kan også være en nyttig ting at have. Det er et form for lys som kan hjælpe med at holde alge bestanden nede og nogle encellede parasitter og svampetyper kan reduceres ved hjælp af UV-C, men fjernes ikke helt. En UV-C kan købes som en lille separat kasseagtig ting man sætter på en slange så vandet løber igennem og tilbage ned i dammen igen eller videre ind i filteret. De kan også fås til de mindre filtre hvor de løber igennem filtrerest låg hvor UV-Cèn typisk er indbygget.

Fiskene

I havedammen er den mest almindelige fisk stadig guldfisken. I dag er guldfiskens hjem dog tit blevet i mindre damme, for hvis man får lavet en større dam bliver folk tit vilde med Koi karper. Nogle af Koi karperne bliver hentet i Japan hvor opdrættere opdrætter Koi karper. Dette vil nogle mene er en ”rigtig” Koi. Man kan få nogle Koi karper som bliver opdrættet i f.eks. Israel eller Kina, men kvaliteten er ikke den samme som dem man køber i Japan. Koi karperne fra Japan er også meget dyrere end dem fra Israel. Nogle har også fået sig en Stør, de er sjove og de kan blive håndtamme. En sjov fætter i havedammen, den kan forbindes lidt med akvariernes maller. Jeg vil lige nævne nogle andre fiske arter som også kunne være spændende at have i sin havedam. Der er f.eks. Guld- og blåemde som er en myggesnapper, Guldrimte, Blå schubunkin, Calico-guldfisk og Sarasa-guldfisk og Slørhaler er alle former for Guldfisk, de er enten i andre former eller er gennem tiden blevet opdrættet så f.eks. slørhalen har fået sig en fin hale.

Lidt fakta om hver fisk:

Guldfisken:
- Kan blive op til 25-30 cm.
- Vokser ret hurtigt.
- Stimefiske ikke mindre end 6 eksemplarer.
- Skal have en dybde i dammen på ca. 0,8-1,0 m. hvis de skal overvintre ude.
- Skal have et godt filter.
- Fodres med guldfiskepiller.


Koi karpen:
- Kan blive op til 1 m.
- Vokser hurtigt.
- Dammen skal have et kraftigt filter og en god cirkulation i dammen.
- SKAL holdes i større damme, hvis ikke plads så køb guldfisk i stedet.
- Findes i mange varianter (flere farve tegninger).
- Fodres med godt koi foder.
- Koi damme kræver mere end en guldfiske dam da koi karperne sviner mere.


Stør:
- Kan blive rigtig store ca. 3 meter i naturen. I damme bliver de hurtigt 80-100 cm.
- Vokser hurtigt.
- Godt iltet vand med kraftig cirkulation.
- SKAL holdes i større damme. Da den kan blive ret så stor.
- Er hårdfør.
- Fodres med størpiller, som falder til bunden, hvor den lever.
- Der findes flere varianter af stør.


Guld- og blåemde (myggesnapper):
- Kan blive ret så store 30-50 cm.
- Kan blive store så derfor holdes de i større damme, men som små kan de også holdes i mindre damme.
- Kræver godt iltet vand.
- Springer efter myg og andre insekter.
- Kan spise foder til guldfisk, og koi karper, men der findes også specielt foder.

Jeg kunne godt skrive mindste størrelsen (antal liter) i dammen, men jeg har valgt kun at skrive om de skal være i store eller lille damme. Jeg har fravalgt at skrive det om, da nogle siger noget og andre noget andet. Jeg har ikke lyst til at være dommer vedrørende dette, da der er mange meninger. Der findes også mange andre fisk man kan få til dammen, men så bliver den her artikel temmelig lang.

Foder

Foderet er vigtigt for at fiskene har det optimalt. Nogle fodrer aldrig, også finder fiskene selv føde som f.eks. insekter. I starten og slutningen af sæsonen (forår og efterår) kan man få specielt foder til at sætte dem i gang og trappe ned. Når det for alvor bliver varmt i dammen skal man begynde og fodre med noget bedre foder. Til Koièr skal man fodre med godt foder, og det er ikke godt med guldfiske sticks. De skal have kvalitets foder med en masse proteiner, hvilket også typisk er ret så dyrt. Hvis man vil forkæle dem, kan man KUN når vandet er over 20 grader fodre dem med rejer til de store Koièr (over 30 cm.), men kun et par gange om måneden. Man kan også bruge salat, appelsin, hvidløg og myggelarver af forskellig art og der findes garanteret meget mere man kan fodre med, men find først oplysninger om hvor meget og hvor tit der skal fodres med og ved hvilke temperaturer. Til guldfisk og guld- og blåemde kan man fodre med guldfiske sticks og det er fint til dem, men man kan også få noget specielt til emder. Støren spiser på bunden derfor skal den have piller som synker ned til den på bunden. Støren kan også spise om vinteren (ned til 0 grader), men pas på dine andre fisk ikke tager noget af det for så kan de risikerer og blive syge og dø. Da deres tarmsystem ikke kan omsætte maden når temperaturen er under 10 grader, og der bliver dannet gasser i fisken. Støren kan leve hele vinteren uden foder, så det er ikke et krav at den skal have foder om vinteren.

Andre dyr i dammen

I vores dejlige havedamme lever skam ikke kun fisk. Der kommer efter lidt tid en stor mængde frøer som mennesker enten synes er hyggelige/sjove eller også kan de bare ikke fordrage dem. Frøerne bliver også hurtigt til flere, i foråret ligger de en masse æg som senere bliver til haletudser osv. Hvis nogle har en dam med en ret stor overflade er der også nogen som har problemer med ænder. Jeg skriver problemer, for dem som har fisk i dammen synes ikke det er sjovt med ænder som skider i dammen og ekskrementerne vil senere blive et problem for filteret. Omkring dammen vil man også komme til at se guldsmedje, ”skjøteløbere” på vandet, myg og masser af andre sjove ting.

Information

Hvis man er blevet mere interesseret i havedamme, og man gerne vil finde noget inspiration, er der mange gode hjemmesider både fra private og forhandlere på nettet. Der kan man også finde mange beskrivelser og vigtige ting man skal tage højde for.

Gode hjemmesider om havedamme:
Disse hjemmesider nedenunder er gode og få inspiration og tips og tricks på:

Eksternt link www.Havedammen.dk
Eksternt link www.Hyggedam.dk
Eksternt link www.Tossehuset.dk
Eksternt link www.Ninaweb.dk/Havedam


Dette var lige dem som jeg synes var vigtigste. Inde på hjemmesiderne kan du finde mange andre links til forhandlere og flere private havedamssider.