Plettet danio / leoparddanio

Forfatter: Gunnar Lutzen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 20/12-2009 20/12-2009
Oprettet under: Fisk
 Del

Plettet danio, leoparddanio, ørreddanio eller Brachydanio frankei som denne hedder på latin. I litteraturen fortælles der, at denne fisk ikke findes fritlevende i naturen, men er måske en kultur fisk eller måske også en underart af zebrafisken Brachydanio rerio. I nogle enkelte beskrivelser har jeg dog set, at fisken muligvis findes i India eller i Sydøstasien, hvor den kan findes i åer, elve og floder. Det skal dog også bemærkes, at zebrafisken også findes i samme land. Dette er ellers en meget smuk, aktiv fisk der bliver ca. 6 cm stor, max str.. Kroppen er aflang og tynd. Den har 5 - 6 plettede streger/striber eller kun med oversået prikker over hele kroppen eller langs hele kroppen. Kropsfarven er gullig. Forskellen mellem kønnene er, at rognfisken (hunnen) bliver mere rund og hannen er mere slank i kroppen og mindre end hunnen i størrelsen.(c) Johnny Jensen - Eksternt link www.akvariefoto.dk

Disse kommer fra klare, hurtigt strømmende floder i Indien. De kan derfor godt synes om at der er megen vandstrøm i akvariet. De vil ofte prøve at svømme mod strømmen som akvariefiltret laver. Dette er ikke synd for dem, som nogen tror, men de kan godt lide dette, jo mere strøm, desto mere gladere bliver fisken. Pletter danio er gode begynderfisk.

Temperaturen i vandet kan være mellem 20 og 27oC og pH 6-8. Vandet kan være blødt til hårdt. Bundter af planter er gode at have i akvariet, for at de svage fisk kan gemme sig. Er akvariet godt belyst kommer farverne rigtigt frem på fisken.

Plettet danio er en stimefisk. Det er derfor bedst at købe nogle stykker af denne fisk og ikke kun 1 til 3 fisk. De svømmer meget hurtigt rundt i akvariet og dette er ganske normalt. En plettet danio der ikke svømmer hurtigt rundt, har det ikke godt. De kan finde på at jage de andre fisk i akvariet, men de vil ikke kunne skade de andre fisk. Fisk der kan være sammen med plettet danioer, skal ikke være små og langsomme fisk, men middelstore og svømme rimeligt hurtigt. Husk at have dæksglas på akvariet, fordi disse fisk kan springe ud af akvariet.

Vedrørende foder, så spiser plettet danioer næsten alt det som du vil fodre dem med. Tørfoder, frostfoder og levende foder, spiser de gerne.

Hvis du nu gerne vil i gang med at opdrætte denne fisk, er dette meget nemt. Det eneste som du har brug for er følgende ting. Et akvarium der er ca. 12 – 17 L stort. En håndfuld Javamos eller en eller anden lignende flydeplante. Du kan også bruge en håndfuld Perlonvat. Friskt vand og så en luftsten og en pumpe. Lad akvariet med vand stå i nogle dage, find så 2 – 3 meget runde hunner og 2 – 4 hanner og flyt så disse over i det mindre akvarium. Husk at lægge et dækglas på akvariet, fordi fiskene kan springe ud. Efter 2 – 3 dage har fiskene ynglet. Dette ses ved at i begyndelsen jager hannen hunnen meget, men efter nogle dage er det hunnen der jager hannen. En plettet danio hun kan gyde mellem 400 og 600 æg. Når dette sker og at hannen som oftest prøver at gemme sig, skal du flytte fiskene væk fra det mindre akvarium og tilbage i det store igen. Du skal ikke fodre fiskene mens de leger. Dette vil kun resultere i at vandet hurtigere bliver dårligt. Husk at mindske luftmængden nu, der kommer fra luftstenen, fordi dette kan være skadeligt for det kommende yngel

Ca. 2 dage efter at du har flyttet fiskene fra legeakvariet, vil æggene klækkes. Dette ses ved at ynglen der ikke er større end 2 mm store strege, vil hænge på glasset eller på planterne. Først efter 2 dage vil ynglen begynde at svømme frit, og så er der nu at du skal begynde at fodre. Det første foder som du skal bruge er LIQUITFRY No. 1. Her skal du dryppe nogle dråber, 2 –3 gange om dagen ned i vandet. Efter 1 uge kan du begynde langsomt at fodre med nyklækket artemia. Ynglen vil vokse hurtigt, hvis du skifter lidt af vandet af og til, ca. 4 eller 5L hver dag. Som ynglen vokser sig større, har de brug for et større akvarium. Efter 30 dage er de muligvis så store at de kan blive flyttet over i samme akvarium som forældrene svømmer rundt i. hvis man fodrer ungerner for kraftigt, enten med ørredfoder, kan det resultere med, at ungerne får en deform og kroget krop. Dette sker, fordi at musklerne vokser hurtigere end deres skelet, så man får nogle underlige deforme fisk. Dette kan dog i en vis grad undgås, ved at tilføje C-vitaminer i vandet. Jeg har selv prøvet dette, både med zebrafisk og plettet danio, at få et eller flere kuld deforme fisk, men efter at jeg begyndte at bruge C-vitaminer som tilskud, fisk jeg kun fine og slanke fisk.

Plettet danio er meget tæt i familie med Zebrafisken. Denne fisk er som før sagt, muligvis en underart af zebrafisken. Dette resulterer i at en plettet danio og zebrafisk godt kan parre sig. Ynglen af disse to vil ligne zebrafisken, men de har også nogle prikker i de blå strege der er langs kroppen. Afkommet bliver ikke sterilt, men kan godt formere sig videre. Dog vil nogle af disse unger enten ligne zebrafisken eller leopard danio. Jeg har selv prøvet dette eksperiment, og kan fortælle at dette lykkedes rigtigt godt op til flere gange, både med opdræt blandt de blandede unger og forskellige forældre. Dog bliver disse blandede unger ikke så smukke, som hvis begge forældre var plettet danioer.

Gunnar Lützen ©