Jeg skal have akvarium

Forfatter: Bo Jensen
Oprettet: 12/07-2008 12/07-2008
Sidst redigeret: 12/07-2008 12/07-2008
Oprettet under: Akvariestart
 Del

Jeg skal have akvarium


Dette skal du bruge

Et akvarium
Lys
Pumpe/filter
Varmelegme
Termometer. Man kan med fordel købe et startersæt, hvor disse 5 ting er med
Bundlag
Slamsuger
Planter (til et 54 liter ville jeg vælge en 5-10 planter, der ikke kræver meget lys)
Trærødder eller sten til dekoration
Gødning, flydende/piller
Evt. baggrund udvendig eller indvendig
Og efter ca. 14 dage fisk

Nu skal vi så i gang

Efter køb af akvarium finder man et godt solidt møbel, der er helt plant (brug vaterpas). Hvis det ikke er helt lige og plant, risikerer man at, akvariet flækker.
Så sætter man evt. baggrund i, er det en indvendig baggrund, sættes denne fast med akvariesilikone, er det en udvendig, så kan den tapes på.

Når dette er i orden, hældes bundlaget i (husk at skylle det godt igennem først), dette kan være grus (pænt afrundet uden skarpe kanter) eller sand alt efter smag, ca. 3cm forrest i akvariet og lad det så skråne op til ca. 6cm bagest, dette giver en dybere effekt i akvariet.

Nu fyldes akvariet ca. 1/3 med tempereret vand ca. 22-24 grader, for at forhindre at der hvivles grus eller sand op stilles der en lille skål hvor i man hælder vandet forsigtig i. Og så placeres det, du har valgt som dekoration, sæt det så du har 1 eller 2 centerpunkter i dit akvarium, og efter min mening bør det ikke være lige i midten af akvariet. Herefter placeres så varmelegme og pumpe/filter i akvariet, den sættes på sideglasset så højt i akvariet, at den kan lave bevægelser i vandoverfladen, når akvariet er helt fylt med vand.

Så er det tid til at plante, her skal de største planter stå bagest i akvariet og gerne, så de dækker for pumpe/filter eller eventuel anden valgt teknik, de mellemstore planter sættes midt i akvariet, og de små forrest. Nu lægges en gødningspille under hver planterod (disse holder op til et år), sørg for at have så mange planter, at der bliver skjulesteder til evt. yngel, der måtte komme senere.

Herefter fyldes akvariet helt op med vand, så meget at man ikke kan se vandoverfladen, når der er lagt låg eller armatur på akvariet. Så startes pumpe/filter, læg mærke til, om den giver god bevægelse i vandoverfladen, gør den det, så er det tid til den flyende gødning. som tilføres akvariet efter anvisning på dunken.

Nu kommer så den lange svære ventetid, ca. 14 dage hvor man ca. hver 3. dag kommer en lille smule fiskefoder i sit fisketomme akvarium, dette gøres for at få godt gang i filteret, så der kan komme en masse gode bakterier, der senere kan hjælpe med at holde dit akvarium sundt og velkørende. Disse 14 dage kan med fordel bruges til at læse om de fisk, du gerne vil have i dit akvarium, husk det skal være fisk, der kan trives under de samme forhold og spiser nogenlunde det samme foder. Man bliver ofte overrasket over, hvor meget plads en fisk kræver, og det er vigtigt, at man ikke kommer for store fisk i et lille akvarium, da disse så vil mistrives.

Efter 14 dage skal vi så købe fisk efter en liste, der er lavet på forhånd. Man kan nemlig nemt blive fristet, når man står ude i akvarieforretningen. Husk at købe få fisk af gangen og vær meget opmærksom på de enkelte arters krav til plads og vandkvalitet, køb kun få arter, så hellere flere af hver art, for mange arter i et akvarium kan være svære at styre og kan virke meget forvirrende, når man kigger på dem.
Alt afhængig af, hvor stort et akvarium du har købt, så køb få fisk den første dag, vent så en uge med at købe flere , derved har du meget større chance for succes. Køb dine fisk i en forretning, du har tillid til, og hvor akvarierne ser pæne ud uden en masse døde fisk i.

Eller man kan ofte få rigtig gode fisk hos private opdrættere, de er endda ofte billigere, og man kan få en god snak om fisk med i handlen.

Nu har vi så fået startet det nye akvarium, og så kommer det mest spændende, nemlig at få fiskene til at trives og have det godt. En af de vigtigste ting her er vandskift, skift vand hver uge, ca. 1/3 af indholdet i akvariet, dette gøres med en slamsuger, så du samtidig rengør bundlaget i dit akvarium. Gør dette til en vane; dine fisk vil elske dig for det. Og når der så er fyldt nyt vand i akvariet, skal der tilsættes den ugentlige mængde af flydende gødning.

Når du fodrer dine fisk, skal de kun have en lille smule 2-3 gange om dagen, ikke mere end at der er spist op på et par minutter. Dine fisk vil meget gerne have et varieret foder, hvilken slags er forskellig fra art til art, så dette er du nødt til at have læst om, inden du vælger fisk.

Det filter, du har i dit akvarium, vil på et eller andet tidspunkt blive stoppet, og det kan mærkes på at vandgennemstrømningen ikke er så god mere, så nu er det tid til rengøring. Det gøres ved at klemme filteret nogen gange i en spandfuld af det vand, du har tappet af akvariet ved et vandskifte, Det må aldrig vaskes under vandhanen, for så slår du de gode bakterier, der er i filteret
ihjel. På et eller andet tidspunkt kan det gamle filter ikke mere, og du skal have et nyt sat i din pumpe, så tager du dit nye filter og gnider godt rundt på det gamle, før du sætter det i din pumpe, netop for at overføre den gode mikrobalance til dit nye filter.


Husk, at det er dig, der har valgt fisken, og det er dit ansvar, at den er sund og rask