Apistogramma cacatuoides

Billeder

Hun, ca 4 cm "east"

Vis alle billeder

Varianter
blue, gold-orange, peru, red-tail, red-tail super, cs, east, orange, golden, double red, single red, orange, orange-red, gold-red, tripple red, red flash, og sikkert mange flere.
Generel beskrivelse
Disse fisk skal have et godt beplantet akvarie, for at føle sig tryg.
De elsker skjulesteder, og gerne små huler. Desuden nyder de meget cirkulation i vandet, dog skal man huske at der er tale om en relativ lille fisk, og når jeg siger den elsker strøm skal omfanget af dette ses fra fiskens perspektiv! Den vil have det meget svært i et akvarie med for meget strøm, hellere for lidt end for meget! For meget strøm i vandet vil føre til at fisken bliver stresset.

Nogle mener disse fisk er par-fisk, andre at der skal to hunner til en han.
Dette vil jeg dog slet ikke tænke over når jeg skal ud og købe dem, netop fordi det er så forskelligt fra fisk til fisk! Det bedste, specielt hvis man vil have godt yngel, er at købe flere fisk end man egentligt vil have, og så skal det være ungfisk, og flere hunner end hanner, jeg vil mene at to hanner og 4-6 hunner er passende. Nu har fiskene selv en chance for at finde en mage(r) og dette vil helt sikkert betyde at de yngler oftere, og at ynglet bliver bedre.

De forskellige varianter kan krydses, og det bør man også tænke over når man køber en flok ungfisk.

På trods af denne fisks størrelse kræver den et akvarie, hvor den har god plads. Det er en rolig fisk, men den kræver et territorium. Mange vælger at blande flere dværgcichlider, og det kan man også godt, så længe man passer lidt på med hvilke man sætter sammen. Hvis man sætter en art sammen med en anden art af samme slægt kan de krydse, derfor bør man undersøge dette hvis man vil holde flere arter sammen.

Desuden skal man sørge for at lave territorier. Når man indretter akvariet skal man tage højde for, at fiskene danner territorier ved hjælp af de "naturlige" grænser, dvs. når du placerer rødder, planter, huler mm. så lav nogle små (50cm i diameter, helst) afgrænsede områder. En plante som står midt i akvariet kan fra fiskenes synspunkt være en naturlig grænse, og man ender nemt op med en han som styrer hele akvariet, og en anden han som kun har et lille hjørne hvis man ikke tager hensyn til dette!

Disse fisk kan være følsomme overfor hård medicin og dårlig vandkvalitet, så hvis fiskene viser tegn på sygdom er det en god idé lige at kigge på sine vandværdier inden man tyer til alverdens medicin, det gælder om at finde årsagen.

Selv putter jeg salt (uden jod) i vandet hos mine dværgcichlider, og ingen har nogensinde vist tegn på misbehag derved. Dette forebygger sygdomme, fx svamp.

De elsker kød, og selvom de ofte gerne tager flagefoder, så bør man fodre med frostfoder så ofte man kan, de vil helt sikkert sætte pris på det.

Denne art har ret store læber, og har et ret markant udseende, den tilhører den gruppe af dværgcichlider man ofte høres omtalt som indianercichlider, på grund af de mange hårdre finnestråler og finneforlængelser.

Denne dværgcichlide er ret nem at holde. Bare man overholder regelmæssige vandskift, ikke overbemander akvariet og har en god filtrering vil der sjældent være problemer med denne fisk!
Yngleadfærd
Ynglebiologi
Når de yngler passer hannen det ydre revir, og får ikke på noget tidspunkt lov til at deltage i anden pasning af ynglet. Det sørger hunnen for. De er æglæggere og lægger omkring 80 æg De kan blive aggressive når de passer på deres yngel. Hvis flere hunner får unger på samme tid sker det at flere hunner vogter over de samme unger. Hunnerne vil vogte over alle ungerne som var de deres egne. Når man ønsker at opdrætte denne art kan man sætte dem over i et separat akvarie. Mange laver dog her en fejl, det er vigtigt at der er andre fisk tilstede, udover A. cacatuoides parret da dette ellers kan give komplikationer; når æggene er klækket, vil hunnen tage sig af dem, hannen vil forsvare hunnen og ungerne mod udefrakommende trusler (andre fisk). Problemet med ikke at have andre fisk i akvariet er netop, at så har hannen ikke nogen at forsvare hunnen fra, og han vil derfor forsøge at deltage i pasningen af ungerne. Dette vil hunnen se som et angreb, og hun vil i værste fald jage hannen til døde. Hav altid dette i baghovedet når du vil opdrætte dværgcichlider!

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger Grønlund (Inaktiv)
Bruger krisA (Inaktiv)
Bruger Nadia8 (Inaktiv)
Bruger hoffmann6200 (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger kakadu11 (Inaktiv)
Bruger altum (Inaktiv)
Bruger jepsenfisk (Inaktiv)
Bruger Vamze (Inaktiv)
Bruger Skralde (Inaktiv)
Superbruger Tonny Brandt Andersen 01/08-1978 01/08-1978Beskrivelse
Bruger kim m (Inaktiv)
Bruger Olaf (Inaktiv) 01/07-2012 01/07-2012Beskrivelse
Bruger whitebroom (Inaktiv)
Bruger Vandpjaskeren (Inaktiv)
Bruger Lyngklipper (Inaktiv) 20/10-2012 20/10-2012Beskrivelse
Superbruger Carsten From (Inaktiv)
Bruger argememnon (Inaktiv)
Bruger svarholt (Inaktiv)
Bruger Hapla (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger Frederikkp (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger Downwindz (Inaktiv)
Bruger Rask (Inaktiv)
Bruger Larsen_ (Inaktiv)
Bruger Gotti (Inaktiv) 07/08-2016 07/08-2016Beskrivelse
Bruger hjorten78 (Inaktiv)
Bruger schytz (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Syd Amerika - Apistogramma

Handelsnavn
kakadue dværgcichlide

Verdensdel
Sydamerika

Region
Amazonfloden med bifloder

Udseende
Størrelse han
9 cm

Størrelse hun
5 cm

Kønsforskel
Hunnerne er en del mindre end hannerne. Hannerne har desuden meget tydeligere striber langs kroppen end hunnerne har. Der er også en del forskel op hunnerne mellem de mange varianter. Den mest almindelige har en grå længdestribe, hvorimod golden varianterne (stadig hunnerne) slet ikke har en længdestribe. Dog vil man kunne se nogle utydelige pletter der hvor den normalt kan findes.

Varianter
blue, gold-orange, peru, red-tail, red-tail super, cs, east, orange, golden, double red, single red, orange, orange-red, gold-red, tripple red, red flash, og sikkert mange flere.

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
28

Min. pH
6

Max. pH
8

Min. dH
10

Max. dH
20

Niveau
Den befinder sig mest i den nedre og den mellemste zone af akvariet.

Min. akvarie
80

Foder
Foder:
Kilder og forfatter
Forfatter
Mona Beck

Udskrift venlig version