Pterophyllum scalare

Billeder

Pterophyllum scalare Black Marbled

Vis alle billeder

Varianter
Naturformen er grå med sorte lodrette striber, men der findes også et utal af kulturvarianter som f.eks. guld, marmor, sort m.fl.
Generel beskrivelse
Scalaren har sin oprindelse i den nordlige del af Sydamerika, hvor den hovedsageligt findes i Amazon og Orinoco flodsystemerne. På grund af sin fladtrykte krop lever den i roligt strømmende vand, der ofte har en del skjulesteder.

Den er med sin elegante kropsfacon og sin rolige adfærd blevet meget populær og er en af de nemmest genkendelige akvariefisk.

Scalaren er en meget høj fisk, som derfor kræver et højt akvarium. Som nævnt kommer de fra områder med mange skjulesteder, og derfor er det en god idé at indrette akvariet med masser af planter, rødder, sten osv.

Scalarer er fredelige, nogle gange sky. Som regel bliver de hurtigt tillidsfulde og kommer ivrigt op til akvariekanten, når der fodres. De er flokfisk, men når de yngler, danner de par, der isolerer sig fra resten af flokken. For at øge sandsynligheden for pardannelse, er det bedst at anskaffe sig en lille flok ungfisk og selv lade dem parre sig ud. Nogle vælger så at skaffe sig af med de øvrige. Det er dog min mening, at dette er forkert af to grunde:
- Når et par er færdige med at yngle vender de tilbage til flokkens trygge rammer, hvor pardannelsen opløses.
- I modsætning til hvad mange tror, danner scalarer ikke par for livet. En hun kan i to på hinanden følgende gydninger godt danne par med to forskellige hanner.

De opholder sig i alle zoner i akvariet. De stiller ingen specielle krav til cirkulation, som dog ikke må være for kraftig på grund af scalarens fladtrykte facon.

Kønsforskel
Det er meget svært at se forskel på kønnene uden for yngleperioden. Hannerne har dog en tendens til at danne en kraftigere pandepukkel end hunnerne. Når de gyder er forplantningsorganerne synlige. Selv da kræver det en smule øvelse at se forskel. Hunnens læggerør er lidt bredere og mere afrundet end hannens genitalpapil.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Denne art er parlegende, og æggene afsættes på et stort blad, rod eller sten, hvor begge forældre vogter over æg og unger. Dette er en fisk som er nem at få til at yngle i akvariet. Forældrefiskene drager stor omsorg for æg og yngel, men det er dog ikke alle "forældre" som er lige gode til at pleje deres yngel. Især nye forældrefisk kan finde på at æde både æg og unger. Som regel får de i løbet af nogle gydninger lært at passe æg og unger. Scalaren er nem at få til at yngle, men da den danner par, vil første skridt være at få dannet et par. Man kan ikke umiddelbart tage det for givet, at der vil ske pardannelse, hvis man sætter en han og en hun sammen. Der skal være kemi mellem de to fisk. Man får nemmest et par ved at anskaffe 6-8 ungfisk. På et tidspunkt vil et eller to par skille sig ud og holde sig tæt ved hinanden lidt på afstand af resten af flokken. Scalaren er som nævnt pardannende, men som nævnt ovenfor er den på ingen måde tro mod sin partner. Scalaren forbereder det kommende æglægningssted ved, nogle gange i flere dage, at rense stedet. Begge køn deltager i denne proces, hvor fiskene med munden fjerner små urenheder. Æglægningsstedet er ofte et lodretstående blad, men det kan også være en rod, sten eller endog på akvarieglasset. Gydning og befrugtning foregår ved, at først hunnen svømmer tæt ved æglægningsstedet og afsætter en stribe æg, som klæber til substratet. Dernæst følger hannen efter, mens hans sprøjter sæd over ud over æggene. Denne proces gentages mange gange, indtil alle æg er afsat. Begge forældre deltager dernæst i bevogtning af både æg og unger. Alle andre fisk holdes nidkært på afstand af æggene – selv fisk der er større end forældrene. Forældrefiskene skiftes til med brystfinnerne at vifte frisk vand hen over æggene. I løbet af et par dage klækker æggene. Ungerne har en lille klæbrig tråd i panden, så de i yderligere et par dage er fasthæftede. Efterhånden løsner de sig og tager de første små svømmeture, når blommesækken er ved at være opbrugt. Forældrenes beskyttertrang er stadig stor, så de farer hurtigt efter ungerne, suger dem ind i munden og spytter dem tilbage på substratet. Opgaven bliver hurtigt uoverskuelig, når tilstrækkeligt mange unger løsner sig. Ungerne formår da at sprede sig rundt i akvariet. Når ungerne har forladt gydestedet, ophører forældrefiskenes interesse for ungerne, der nu må klare sig på egen hånd. Scalareunger er meget små, ca. 3-4 mm, når de bliver fritsvømmende. De kan den første tid fodres med infusorier eller andet meget småt foder. Egnet foder kan være egen fremstillet infusoriekultur, Liquifry No. 1 eller NobilFluid. Efter nogle dage har ungerne en størrelse, så de kan æde nyklækket artemia eller knust flagefoder. Ungerne har de første ca. 3 uger ”almindelig” fiskefacon. Derefter begynder de forlængede gat- og rygfinner at vokse frem. Efter yderligere ca. 3 uger er de letgenkendelige som scalarer.

Antal unger
100 - 500

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger schlytter 14/02-2012 14/02-2012Beskrivelse
Bruger quarkdk (Inaktiv)
Bruger louisedahl (Inaktiv)
Søvnig (Slettet)
Bruger Dahl1 (Inaktiv)
Bruger harley-99 (Inaktiv)
Bruger Svend Erik
Bruger nicki1406 (Inaktiv)
Bruger Moeslund (Inaktiv)
Bruger axis_mundi (Inaktiv)
Bruger Minifreak (Inaktiv)
Bruger madskarstenskov (Inaktiv)
Bruger Fjumsegumse (Inaktiv) 22/06-2012 22/06-2012Beskrivelse
Bruger Kriller69 (Inaktiv)
Bruger Per F (Inaktiv)
Bruger KGP (Inaktiv)
Bruger Bjoerkholm (Inaktiv)
Bruger Gulstad-00 (Inaktiv) 19/06-2013 19/06-2013Beskrivelse
WillyJ (Slettet)
Bruger CK2000 (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Superbruger Michael Sørensen (Inaktiv)
Bruger Blak
Bruger JanBalslev (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger gleitze (Inaktiv)
Bruger najash
Bruger Mikkel_MTS (Inaktiv)
Bruger Henrik Barsøe (Inaktiv)
Bruger boerboel (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger Sørenr
Info
Type
Cichlider, Syd Amerika

Handelsnavn
Scalare

Videnskablig beskrevet
Lichtenstein, 1823

Adfærd
Rolig

Udseende
Størrelse han
15

Størrelse hun
15

Varianter
Naturformen er grå med sorte lodrette striber, men der findes også et utal af kulturvarianter som f.eks. guld, marmor, sort m.fl.

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
27

Min. pH
6.5

Max. pH
7.5

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
En flok på min. 5 - 6

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Flagefoder
 • Levende føde
 • Myggelarver (Røde)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Steen Hansen

  Udskrift venlig version