Lamprologus stappersii

Billeder

L. stappersii han i imponere-positur

Vis alle billeder

Varianter
Findes i Congo i søens vestlige del - varianter kendes ikke
Generel beskrivelse
Lamprologus stappersii er en af Tanganyika søens mange sneglehuscichlider, og gik tidligere under navnet L. meleagris. Büscher beskrev L. meleagris i 1991, men den er blevet senere regnet som et synonym for L. stappersii. Der er dog stadig uenighed om det drejer sig om en eller to selvstændige arter. L. stappersii minder i kropsformen om L. ocellatus, men adskiller sig fra denne ved at have en lys kropsfarve med lodrette mørke afstribninger og ved at stort set hele fisken er overstrøget med små hvide eller perlemorsfarvede prikker.

I søen findes L. stappersii på forholdsvist lavt vand, hvor den lever i og omkring de store mængder tomme sneglehuse der samles hvor strømmen ikke er så stærk. Den ernærer sig af små krebsdyr og insektlarver.

Et akvarium til L. stappersii behøver ikke være særligt stort - et 60 liters kan gøre det, men det anbefales at holde dem i lidt større akvarier, så de bedre kan udfolde deres adfærd. Akvariet indrettes med et lag fint sand og masser af tomme sneglehuse. De rigtige Neothauma sneglehuse er dyre og kan være svære at få fat, men almindelige vinbjergsneglehuse er lige så gode. L. stappersii holdes bedst i en haremsgruppe med en enkelt han og flere hunner.

L. stappersii er en rigtig flot lille cichlide med en meget interessant adfærd, der så absolut kun kan anbefales
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Både hannen og hunnen opholder sig i tomme sneglehuse og så vidt vides har hannen et harem på mellem to og fem hunner. Hannen opretholder i territorium, der består af flere tomme sneglehuse - et bebor hannen selv og resten graves ned og dækkes fuldstændigt med sand. Ved at gøre dette forhindrer hannen at andre end de hunner han vil parre sig med tager ophold i hans sneglehuse. En hun der er interesseret i at slå sig ned i hannens territorium, må først overbevise hannen om, at han skal grave et af sine sneglehuse fri. Er hunnen først blevet accepteret, foregår legen hurtigt efter, ved at hunnen lokker hannen hen til sit sneglehus og lægger nogle æg i sneglehuset. Hunnen bakker ud og hannen svømmer ind og befrugter æggene. Ungerne er fritsvømmende efter 10 dage og bliver passet på af hunnen. Hannen tolererer ungerne i hans territorium i et par måneder.

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger Hans Martin
Bruger nask (Inaktiv)
Administrator scn
Bruger Skralde (Inaktiv)
Bruger Bjoerkholm (Inaktiv)
Bruger GeSo (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Sneglehusleger

Videnskablig beskrevet
Pellegrin, 1927

Udseende
Størrelse han
5

Størrelse hun
3

Varianter
Findes i Congo i søens vestlige del - varianter kendes ikke

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
63

Holdes bedst som
Trio (1 Han - 2 Hunner)

Foder
Foder:
  • Artemia
  • Cyclops
  • Flagefoder
  • Kilder og forfatter
    Forfatter
    Thomas Andersen

    Udskrift venlig version