Neolamprologus kungweensis

Billeder

Varianter
Kendes ikke
Generel beskrivelse
Neolamprologus kungweensis er en lille cichlide der lever over de mudrede bunde, der ofte findes på dybere vand i Tanganyika søen. N. kungweensis er meget nært beslægtet med N. signatus, men adskiller sig ved at hunnen har en sort øjeplet i rygfinnen og at hannens rygfinne er prydet med en gul søm. N. signatus hanner har en sort og hvid søm i rygfinnen og hunnerne mangler øjepletten og begge køn har 10-12 lodrette mørke tværband på kroppen.

Tilstedeværelsen af N. kungweensis i Tanganyika søen, ses ved de talrige små huller fiskene graver i den mudrede bund. Mudderet er ikke som vi kender det herhjemme fra danske søer, men har en noget fastere konsistens, pga. at udvaskede salte og mineraler udfælder sig og gør de muligt at grave gange og tunneler. Hullerne har en diameter på kun 1 cm og er 10-12 cm dybe. Hunner og hanner har hver sit hul, der som ofte er placeret ca. 50 cm fra hinanden. N. kungweensis lever af plankton og de små krebsdyr der søger tilflugt i de gravede gange.

Et akvarium til N. kungweensis skal indrettes med en bund af fint sand og som erstatning for de gravede gange anvendes vinbjergsneglehuse. Akvariet behøver ikke være større end 50 liter til et enkelt par, men vil man holde flere par skal akvariet være noget større, da parrene godt kan være noget aggressive over hinanden.

N. kungweensis er en rigtig flot cichlide og specielt hunnen lyser op med sin øjeplet. Ses desværre ikke så tit i handlen i Danmark.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
N. kungweensis er en monogam huleleger, der leger i de gravede gange - i modsætning til andre hulelegere klister æggene ikke fast til et underlag, som det også kendes fra den mellemamerikanske cichilde Hypsophrys nicaraguensis.

Brugere der har opdrættet denne art
Administrator scn
Bruger Jacob_S_P (Inaktiv)
Bruger kenned 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Sneglehusleger

Videnskablig beskrevet
(Poll, 1956)

Udseende
Størrelse han
4

Størrelse hun
3

Varianter
Kendes ikke

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
54

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
  • Artemia
  • Cyclops
  • Flagefoder
  • Kilder og forfatter
    Forfatter
    Thomas Andersen

    Udskrift venlig version