Xenotilapia ochrogenys

Billeder

Xenotilapia ochrogenys "Utinta"

Vis alle billeder

Varianter
Findes stort set hele søen rundt - ingen varianter kendes, da X. sp. "ochrogenys ndole" i dag regnes som en selvstændig art.
Generel beskrivelse
Xenotilapia ochrogenys er nært beslægtet med X. sp. "ochrogenys ndole", men kan kendes fra denne ved at være mindre, have en længere snude og knap så stejl pande og sidst man ikke mindst, mangler de 3-5 sorte pletter der findes på siden af X. sp. "ochrogenys ndole".

I søen svømmer X. ochrogenys rundt i små stimer, der ofte tæller omkring 30 individer på jagt efter føde på ganske lavt vand. Den ernærer sig af at filtrere de små krebsdyr og invertebrater der gemmer sig i sandet.

I akvariet er X. ochrogenys en ganske fredelig fisk, der ikke skal holdes sammen med urolige eller voldsomme arter. Man får nok mest ud af dem ved at holde dem i et artsakvarie - i et 325 liters er der plads til 3-4 hanner og 6-8 hunner. Der skal altid holdes mere end han, da en enkelt han sjældent farver ud. Akvariet indrettes med et fint lag sand på bunden og et par enkelte sten til at markere territorier for hannerne.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Når regntiden og dermed yngletiden nærmer sig, splitter stimerne sig op i hanner og hunner. Hannerne starter med at bygge sandreder på det lave vand, der er omkranset af små tårne af sand. Hunnerne lokkes til og lykkedes det, finder befrugtningen sted inde i midten af sandreden. X. ochrogenys er en hunlig mundruger, hvor hunnen alene står for mundrugningen. Hunnerne samler sig efter parringen i store stimer, der efter 3 uger på samme tid slipper ungerne fri. Ungerne er voksne efter et år og kan deltage i næste års yngleperiode.

Antal unger
40

Brugere der har opdrættet denne art
Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Sandcichlider

Videnskablig beskrevet
(Boulenger, 1914)

Udseende
Størrelse han
11

Størrelse hun
10

Varianter
Findes stort set hele søen rundt - ingen varianter kendes, da X. sp. "ochrogenys ndole" i dag regnes som en selvstændig art.

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Cyclops
 • Flagefoder
 • Myggelarver (Sorte)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Thomas Andersen

  Udskrift venlig version