Geophagus altifrons

Billeder

Geophagus altifrons Tapajos

Generel beskrivelse
Geophagus altifrons lever i hele Amazon flodsystem inklusiv den nordlige og sydlige bifloder. De forskellige fangsvarianter findes ved de sammenløb som er fra Rio Negro. Og der findes varianter fra Rio Trombetas, Rio Tapajós, Rio Tocantins, Rio Araguaia, Rio Uatuma, Rio Guamá, Rio Capim og Rio Xingú. Som alle omfatter ubeskrevne Geophagus typer, der har visse ligheder med Geophagus altifrons. Men det er en fejl at sige at alle disse Geophagus typer er Geophagus altifrons.

Da arten har et stort udbredelses område, er det miljø som den lever i også meget forskelligt. Så derfor kan den findes andre steder en lige et substrat som består af sand, selvom at dette er det mest almindelige. Men de kan også findes ved steder, hvor det er grus eller klipper som dominere biotopet. Det er sjældent at man ser nedfaldet træ eller planter i de områder, hvor at Geophagus altifrons lever, men det kan selvfølgelig forekomme.

Arten findes kun i særlige tilfælde i sortvandsområder. Men ses ofte i områder med klart vand, der har et højt iltindhold. I sjældere tilfælde kan den også findes i hvidvandsområder.

Det er svært at skille kønnene fra hinanden. Men hannens rygfinne bliver længere end hunnens, når fisken er fuldvoksen. Det er stort set kun i ynglesæsonen at man kan kende hannen fra hunnen. Hunnen bliver dog som regel mindre end hannen, men dette er ikke et sikkert tegn for at skille kønnene fra hinanden.

Geophagus altifrons er også grøntspisende, hvilket vil sige at man med fordel kan give den grøntfoder. Men også gerne et mere almindelige hovedfoder samt frostfoder som artemia og myggelarver.

Den kræver et akvarium på minimum 530 l. Her kan man holde den i en lille gruppe med overskydende hunner. Der kan være kampe imellem hannerne, men det er sjældent at det er nogle alvorlige skader. Bundlaget skal være sand eller fint grus, og man kan indrette akvariet med flere flade sten og nogle få trærødder. Man kan med fordel have nogle få samlet plantegrupper som f.eks. Cryptocoryne usteriana eller Anubias barteri barteri. Man skal ikke sætte planter ned som er skrøbelig, da Geophagus altifrons så vil æde dem.

Fiskene vil gerne have at der er en god cirkulation i akvariet. Geophagus altifrons er ikke specielt følsom overfor pH og hårdhedsværdierne.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Arten er mundruger. Hunnen lægger æggene på en trærod eller en sten, 2-8 stk af gangen, hvor at hannen befrugter æggene og hunnen tager ungerne ind i munden igen. Nogle gange tager hunnen også æggene ind munden inden at de er befrugtet, hvis at hannen har travlt med at forsvare territoriet. Så spreder han sin sæd ud over substratet og hunnen samler det op.&&Hunnen kan få maximum 350 æg ad gangen, men 100 stk er mere almindeligt.Efter ca. 10 dage ved 28 grader er ungerne fritsvømmende. Og de kan allerede nu spise nylavet artemia. Hunnen slipper ungerne løs, når at de er 3-4 mm, men hun kan i lang tid finde på at tage dem ind i munden igen.Det er en god idé at ligge den flade sten forrest i akvariet, så man kan følge hvordan at de yngler. Det er en god idé at sætte hunnen over i et seperat akvarium, hvis man gerne vil have ungerne til at vokse op. Ungerne lever deres første levetid inde ved breden, sikkert for at beskytte sig imod rovfisk.&&Ungerne har som små en sideprik, men når at de bliver ca. 5 cm vil denne prik blive mindre og mindre.

Antal unger
100-350

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger sam (Inaktiv)
Vandland (Slettet)
WillyJ (Slettet)
South america (Slettet) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger mkeinicke 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger kennets
Bruger Carina2620 (Inaktiv)
Bruger Claus G (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Syd Amerika - Jordspisere

Udseende
Farver
Hannen og hunnen har samme farve. Hannen kan dog have lidt mere rødligt i rygfinnen.Den har guld og lyse metalblå striber hen ad kroppen og er rødlig i rygfinnen.Den har en lille sort prik midt på kroppen.

Størrelse han
30

Størrelse hun
20

Optimale Forhold
Min. temperatur
26

Max. temperatur
28

Min. pH
6

Max. pH
8

Min. akvarie
530

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Cichlidesticks
 • Crisp
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Krill
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Esben

  Udskrift venlig version