Lysmata amboinensis

Billeder

Lysmata amboinensis

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Kræver omhyggelig akklimatisering. Man kan med fordel bruge en luftslange med en klemskrue til akklimatiseringen; man lader slangen dryppe det nye vand lige så langsomt ned i transportbeholderen, som man har sat lidt lavere end akvariet.
Meget underholdende reje. Man vil dog ikke se meget til den, hvis den holdes sammen med store fisk, som vil kunne spise den. Holdes den sammen med små fredelige fisk, kan den ses fremme det meste af tiden. Kan finde på at pudse akvaristens hænder og arme, når der arbejdes i akvariet.
Yngleadfærd
Yngelpleje
Larverne lever planktonisk, dvs som bittesmå fritsvømmende larver, i ca. 40 dage. På grund af deres ekstremt lille størrelse går de til i pumper, skummer mv, hvis ikke de bliver spist af fiskene. Fanger man de nyklækkede larver (eller mor reje, lige inden den slipper larverne) over i et mindre akvarie specielt til formålet, kan det lade sig gøre at fodre dem op til ?færdige? rejer. Det er dog langt fra nemt.

Ynglebiologi
Hermafroditter. Går rundt med de befrugtede æg på undersiden af bagkroppen. Vifter regelmæssigt med svømmevifterne for at sikre at æggene får tilstrækkeligt ilt.

Drægtighed
Rejen bærer rundt på æggene 14-20 dage, hvorefter de klækkes og larverne slippes løs. Dette sker som regel om natten.

Leg
Parrer sig lige efter skal-skifte. En enkelt reje kan både bære rundt på æg og optræde som "far" ved at befrugte en anden rejes æg.


Info
Type
Saltvand, Invertebrater - Rejer

Handelsnavn
Dannebrogsreje, Pudsereje

Populærnavn
Dannebrogsreje, Pudsereje

Artsnavn
Lysmata amboinensis

Region
Indo-Pacific

Opdager
De Man, 1888

Adfærd
Meget spændende reje, der i naturen og i akvariet pudser fisk. Den fjerner parasitter, løse skæl, død hud mv, til gavn for begge parter. Rejen får et måltid mad, fisken slipper af med parasitter mv. Kan finde på at tage foder fra anemoner og koraller; dette generer anemone/koral, og kan have en skadelig virkning på dem.

Familie
Hippolytidae

Reefsafe
Ikke altid

Udseende
Farver
Grundfarven gullig. To røde bånd langs ryggen, adskilt af et hvidt bånd. Føletråde og de forreste ben hvide.


Form
Rejeformet med lange føletråde

Kønsforskel
Hermafrodit.

Størrelse
5 cm.

Optimale Forhold
Min. temperatur
22

Max. temperatur
28

Min. pH
8.0

Max. pH
8.5

Min. KH
7

Max. KH
12

Belysning
Medium til høj belysning.

Niveau
Alle zoner.

Min. akvarie
30

Foder
Foder:
  • Altædende.
  • Kilder og forfatter
    Forfatter
    Janne S. Amdisen

    Udskrift venlig version