Pterapogon kauderni


Generel beskrivelse
I naturen er fisken kun udbredt i et lille område; det skyldes, at ungerne ikke har noget planktonstadie, men slippes ud i umiddelbar nærhed af forældrefiskene. Muligvis udryddelsestruet som følge af fangst til akvariehandlen.
Som akvariefisk hårdfør, smuk og interessant.
Yngleadfærd
Yngelpleje
En af de nemmeste saltvandsfisk at opdrætte, da ungerne er store nok til at tage nyklækket Artemia, når hannen slipper dem ud.

Ynglebiologi
Hanlig mundruger.

Drægtighed
Hannen mundruger æg, og også ungerne, når de klækkes, i ca 30 dage. Han tager ikke føde til sig imens. Kuldene er ret små, da æggene er store.

Leg
Fiskene, især hunnen, ryster sig for at indlede legen. De svømmer parallelt og ryster sig på skift. Hunnen lægger æggene, som hannen straks tager i munden. Leger i naturen gerne omkring fuldmåne.

Førstegangs opdræt i DK
Poul Andersen, 1999.

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger flemse (Inaktiv)
Superbruger Stockholm Saltvand (Inaktiv)
Bruger TimW (Inaktiv)
Info
Type
Saltvand, Fisk - Kardinalfisk

Handelsnavn
Kauderni, Banggai Kardinalfisk

Populærnavn
Kauderni, Banggai Kardinalfisk

Artsnavn
Pterapogon kauderni

Region
Indonesien, ved Banggai-øerne ved Sulawesi. Også fundet i Lembeh-strædet ved det nordlige Sulawesi, formentlig er der tale om fisk der er undsluppet fra fangenskab og har etableret sig her.

Opdager
Koumans, 1933.

Adfærd
Fredelig overfor andre arter fisk, undtagen når hannen mundruger; så kan hunnen finde på at jage andre fisk væk. Bør kun holdes sammen med andre fredelige fisk, da de nemt kan blive mobbet af mere aggresive arter.

Familie
Apogonidae

Reefsafe
Ja

Udseende
Farver
Bundfarven er beige til grålig til grønlig, afhængig af fiskens humør samt belysningen. Herpå har fisken 4 sorte bånd, det ene helt ude på spidsen af hovedet. Desuden er der to sorte længdebånd på den bagerste del af fisken. Der er tynde hvide bånd langs kanterne af de sorte, og hvide prikker på bundfarven og i finnerne.

Form
Høj, fra siden let fladtrykt. Karakteristiske finneforlængelser, af begge rygfinner, halefinne, bug- og gatfinne. Øjnene er ret store.

Kønsforskel
Ingen umiddelbar ydre kønsforskel, dog er hunnen rundere om bugen, når hun er med rogn. Når hannen mundruger æg/unger, er han også nem at genkende.

Størrelse
8 cm.

Optimale Forhold
Min. temperatur
22

Max. temperatur
26

Min. pH
8.0

Max. pH
8.5

Min. KH
7

Max. KH
12

Belysning
Lav til høj.

Niveau
Mellemzonen. Står gerne stille i vandet.

Dekoration
Levende sten, der danner huler den kan søge tilflugt i.

Biotop
Lever ofte på forholdsvis lavt vand, ned til 4,5 m dybde. Som regel findes den tæt ved kysten, over sand, småsten, søgræs, alger, mangrove og ved moler og lign. De ynder at skjule sig i stenkoraller, søanemoner (lejlighedsvis sammen med Klovnfisk), mangroverødder og piggene på søpindsvinet Diadema setosum.

Min. akvarie
150

Foder
Foder:
  • Stort set altædende. Tager allerhelst levende foder
  • men kan også nemt vænnes til tørfoder.
  • Kilder og forfatter
    Forfatter
    Janne S. Amdisen

    Udskrift venlig version